07-10-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Aangepaste richtlijnen voor de uitgifte van groene obligaties moeten het voor de vastgoedsector gemakkelijker maken om duurzame projecten te financieren.

Dat stelt de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) in een persbericht. De organisatie, die vanuit Amsterdam wereldwijd duurzaamheidsprestaties van de vastgoedsector onderzoekt, zegt de richtlijnen voor de uitgifte van green bonds in de vastgoedsector te hebben aangepast.

Kapitaal voor duurzaamheid

Deze richtlijnen, aangepast op basis van de bestaande Green Bond Principles, moeten het mogelijk maken voor onder andere vastgoedbedrijven om versneld financiering te krijgen voor het realiseren van duurzame vastgoedprojecten. Daarnaast moeten de aangepaste richtlijnen voldoende transparantie bieden voor beleggers in waar de opbrengsten daadwerkelijk naar toe gaan.

Financieringskloof dichten

“Alternatieve beleggingen zoals groene obligaties worden gebruikt om milieuvriendelijke projecten te financieren”, zegt Nils Kok, CEO van GRESB, in het persbericht. “Green bonds hebben zich ontwikkeld tot een marktgedreven manier om de financieringskloof te dichten, door het voorzien van kapitaal voor bedrijven met projecten die de broeikasgasemissies verminderen.”

Uit eerder onderzoek van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bleek dat er specifieke duurzaamheidseisen nodig zijn om de uitgifte van green bonds in de duurzame vastgoedsector te bevorderen. Volgens S&P groeit de vraag naar duurzaam commercieel vastgoed onder grote bedrijven. Daarnaast zouden grote bedrijven duurzaam vastgoed zien als een manier om bij te dragen aan klimaatdoelstellingen en duurzaamheidsambities.

Duurzame vastgoedsector

In 2015 bracht GRESB een onderzoek onder 707 vastgoedbeleggers met ruim 60.000 gebouwen in beheer. Hieruit bleek dat de vastgoedsector duurzamer is geworden ten opzichte van het voorgaande jaar. Om de duurzaamheidsprestatie vast te stellen, onderzoekt de benchmark de transparantie en het management- en werknemersbeleid van vastgoedbeleggers. Verder wordt er gekeken naar energiezuingie installaties, waterbesparing en afvalstromen van gebouwen. 

Bron: GRESB | Foto: arnet117 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)