10-10-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Franse energiebedrijf Eléctricité de France (EDF) heeft met de uitgifte van groene obligaties € 3 mrd binnen gehaald om duurzame energieprojecten te financieren.

Dat meldt het concern in een persbericht. EDF zette twee groene obligaties in euro’s uit en twee obligaties in de Zwitserse Franc. De schuldpapieren zijn uitgezet in vier verschillende tranches en hebben een waarde van respectievelijk € 1,75 mrd, € 750 mln, CHF 400 mln (€ 365 mln) en CHF 150 (€ 137 mln). 

Koploper duurzame energie

“EDF is een frequente uitgever van groene obligaties”, zegt Stephane Tortajada, hoofd Finance & Investments van EDF Group in Parijs, tegen de website Global Capital. “Hiermee willen we onze beleggers de kans geven om voor het eerst in onze waterkrachtcentrales te investeren.”

Het Franse energieconcern claimt een wereldwijde koploper te zijn in schone energie. Zo wekt EDF hydro-energie, zonne- en windenergie en thermische energie op. EDF heeft zich tot doel gesteld om in 2030 zijn capaciteit aan hernieuwbare energie te vergroten van 28 gigawatt naar 50 gigawatt. De opbrengsten van de groene obligaties moeten het mogelijk maken om de daarvoor benodigde investeringen te doen, stelt EDF.

Grootste green bond in euro’s

Met de uitgifte van de groene obligatie ter waarde van € 1,75 mrd claimt EDF de grootste green bond in euro’s te hebben uitgegeven. In 2015 gaf het concern nog een groene obligatie uit ter waarde van € 1,25 mrd uit om projecten op het gebied van hydro-energie te financieren.  

Volgens de website Global Capital hebben kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch de kredietwaardigheid van EDF echter lager beoordeeld dan het voorgaande jaar. Het bedrijf zou volgens de kredietbeoordelaars hoog risico oplopen door zijn plannen om de nucleaire energiecentrale Hinkley Point C in het Verenigd Koninkrijk te realiseren. 

Bron: EDF, Global Capital | Foto: Falk Lademann via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)