22-11-2013 12:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rabobank en HSBC behoren tot de grootste geldverleners aan bedrijven die handelen in illegale palmolie. Dat stelt een rapport van milieuorganisatie Friends of the Earth.

 

 

Het gisteren verschenen rapport is afkomstig van Friends of the Earth (FoE), een federatie van milieuorganisaties. In Nederland is Milieudefensie aangesloten bij FoE. Het rapport concludeert dat twee bedrijven, Bumitama en Wilmar, illegale palmolie hebben verhandeld. Rabobank en HSBC zouden geld hebben geïnvesteerd in deze bedrijven.

 

 

De bevindingen worden gedaan op basis van satellietbeelden, handelsgegevens en on-the-ground-rapportages. De illegale palmolie is afkomstig van een plantage van zo’n 7.000 hectare. De plantages waren gevestigd op Borneo (Indonesië), maar niet geregistreerd bij het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

“We hebben geschreven naar Bumitama en hebben hen herhaaldelijk gevraagd de legaliteit van de plantages te bewijzen, maar zij konden dit tot dusver niet aantonen,” aldus Anne van Schaik, van Friends of the Earth.

 

 

Illegale plantages

 

 

Friends of the Earth concludeert dat voor de plantages regenwouden onrechtmatig zijn ontbost en het leefgebied van beschermde orang-oetans werd ontruimd. Wilmar was vervolgens het bedrijf dat de illegale palmolie kocht. Die gang van zaken rondom palmolie is illegaal. Van Schaik zei dat “deze palmolie vindt zijn weg naar de wereldwijde supply chain”.

 

 

FoE diende in april dit jaar een klacht in bij de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Bumitama beloofde toen maatregelen te nemen om tot legale palmolie te komen. Maar volgens het rapport heef het bedrijf zich niet gehouden aan deze belofte.

 

 

FoE heeft geprobeerd de druk op Bumitama te verhogen door naar zijn investeerders te stappen. Van Schaik: “Zowel de Rabobank als de HSBC houden goed in de gaten wat er uit onze klacht bij de RSPO komt.”

 

 

 

Bron: EurActiv

 

 

Foto: Rainforest Action Network via Flickr