14-11-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van de ASN Bank en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat veertien grote bedrijven in de kleding- en textielsector zijn productiemedewerkers geen leefbaar loon betalen. Daar wil de bank verandering in brengen.

De ASN Bank stelt dat alle bedrijven die voor zijn beleggingen zijn goedgekeurd in 2030 een leefbaar loon moeten betalen aan hun productiemedewerkers. Met een leefbaar loon kunnen de productiemedewerkers zichzelf en hun gezin volgens de bank voorzien in de basisbehoeften, zoals voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en zorg.

duurzame kledingindustrie ASN Bank

Duurzame kledingsector

Door de bedrijven in de kledingindustrie te verzoeken om een leefbaar loon te betalen, wil de bank bijdragen aan de verduurzaming van deze sector. Uit het onderzoek blijkt wel dat negen van de veertien bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, het gemiddelde loon voor de sector betalen wanneer dit hoger is dan het wettelijke minimumloon in het productieland.

De kledingbedrijven erkennen het belang van een leefbaar loon in hun beleid, maar moeten in de praktijk nog grote stappen zetten, stelt de ASN Bank. Uit het onderzoek blijkt dat H&M voorop loopt in zijn ambities en beleid om een leefbaar loon in te voeren. Het kledingmerk wordt gevolgd door Puma, Adidas en Inditex, het moederbedrijf van onder andere Zara.

Verantwoord ondernemen

“We hebben contact opgenomen met de onderzochte bedrijven”, zegt Charlotte Scheltus, mensenrechtenspecialist bij de ASN Bank, in een persbericht. “De medewerking en dialoog die ontstond, verrasten ons positief. We worden als belegger gehoord. De openheid bij de bedrijven vormt een goede basis voor verbeteringen in de toekomst.”

Het onderzoek van de ASN Bank en de Erasmus Universiteit resulteerde in een rapport en rapportkaarten van de bedrijven. Deze vormen een basis voor een strategie die de ASN Bank ontwikkelt om de kledingbedrijven te stimuleren tot duurzame bedrijfsvoering. De strategie is gericht op een verantwoord beleid en verandering in de praktijk. Na twee jaar volgt een meting, waarin de bank deze veranderingen in kaar brengt.

Duurzaam beleggen

“Juist een financiële instelling heeft invloed door ergens wel of niet in te beleggen”, zegt Dr. Karen Maas van het Impact Centre Erasmus, in het persbericht. “Dit zorgt voor een ‘multiplier effect’. Daardoor genereert de sector meer positieve impact dan zij zelf voor mogelijk zou houden.”

Naast inspanningen om de kledingindustrie te verduurzamen, voert de ASN Bank gesprekken met farmaceutische bedrijven om deze sector te stimuleren tot transparantie en een duurzaam beleid. 

Bron: ASN Bank | Foto: Hannah Morgan via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)