19-06-2012 13:06 | Door: Cato van Hees

Bedrijven die genoteerd zijn aan Nederlandse beurzen zoals Euronext zijn wereldwijd het beste in duurzame verslaggeving. Denemarken en Finland volgen.

Volgens een rapport van de Britse vermogensbeheerder Aviva Investors behalen de Nederlandse beurzen de hoogste rang op het gebied van openbaarmaking over duurzaamheidspraktijken.

Het rapport rangschikt beurzen wereldwijd op basis van de frequentie en de tijdigheid waarmee bedrijven die genoteerd staanhun duurzame praktijken bekendmaken. Daarbij wordt onder andere gekeken naar energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen, watergebruik, en personeelsverloop.

Met duurzame koplopers als Unilever, AkzoNobel en Philips werd de

Nederlandse beurs Euronext als eerste gekroond, waarna Denemarken, Finland, Spanje en Zuid Afrika volgden. De opkomende economieën van Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) kwamen gezamenlijk op de negende plaats.

Rio+20

Het rapport ‘Trends in Sustainability Disclosure: Benchmarking the World's Composite Stock Exchanges’ werd uitgebracht aan de zijlijn van de VN-Rio+20 conferentie over duurzame ontwikkeling.

De conferentie wordt bijgewoond door over de 130 internationale wereldleiders. “Dit is een echte kans voor beleidsmakers om in te stappen en een gemeenschappelijke set van duurzaamheidindicatoren te definiëren,” aldus Steve Waygood, directeur van investeringen bij Aviva Investors.

Vertraging duurzame verslaggeving

Het rapport onthult een vertraging in de toename van duurzame verslaggeving onder beurzen en bedrijven.

“Beleggers eisen steeds meer informatie over duurzaamheid van bedrijven voor een bredere besluitvorming, het verdiepen van hun marktkennis, en uiteindelijk het verbeteren van de kwaliteit van de kapitaalmarkten. Dus de daling in duurzame verslaggeving is reden tot zorg,” concludeert Waygood.

Bron: Physorg

Foto: Stafan