17-11-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse verzekeringsmaatschappijen verbeteren hun beleggingsbeleid door te investeren in duurzame bedrijven. Toch zijn er nog veel verschillen op te merken in de kwaliteit van het duurzame beleggingsbeleid van de verzekeraars.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een gezamenlijk initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en Pax. Doel van dit jaarlijkse onderzoeksrapport is om de financieringen en beleggingen van in Nederland actieve verzekeringsmaatschappijen te verduurzamen.

Transparant duurzaamheidsbeleid

De Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht het beleggingsbeleid van tien verzekeraars aan de hand van 21 thema’s en sectoren, zoals wapens, klimaatverandering, olie en gas, mensenrechten, corruptie en dierenwelzijn. Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de tien verzekeraars hun beleid in het afgelopen jaar op ten minste zeven van de 21 thema’s verbeterden. Dat zijn Achmea, Allianz, APG, ASR en Vivat Verzekeringen. 

Zo scherpte Achmea tien van de 21 onderwerpen in zijn duurzame beleggingsbeleid aan. Daarnaast integreerden Allianz, APG, ASR en Vivat Verzekeringen belangrijke principes op het gebied van duurzaamheid in het beleggingsbeleid, zoals het terugdringen van investeringen in de fossiele industrie. Ook zouden de verzekeraars de transparantie van hun duurzaamheidsbeleid hebben verbeterd.

Duurzamer beleggen

Verder zeggen Achmea en Vivat voortaan niet te beleggen in bedrijven die actief zijn in gebieden waar waterschaarste heerst. Ook stelt Allianz dat boren in het Noordpoolgebied onacceptabel is. Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer zou Allianz dit jaar voor het eerst een groot aantal verbeteringen hebben doorgevoerd in het duurzaamheidsbeleid.

“Zo is Allianz begonnen met het terugtrekken van investeringen uit mijnbouwbedrijven die meer dan 30 procent van de omzet halen uit kolenwinning en uit energiecentrales die voor meer dan 30 procent van de elektriciteitsproductie afhankelijk zijn van kolen”, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer, in een persbericht.

“Natuurlijk zijn de meeste beleidsscores van Allianz nog erg laag, want ze komen van ver, maar het is een uitstekend begin en we moedigen Allianz aan om deze lijn door te trekken.”

Bron: De Eerlijke Verzekeringswijzer | Foto: Witch Kiki via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)