05-12-2016 09:55 | Door: Fitria Jelyta

Aandelen in duurzame bedrijven die hun CO2-uitstoot daadwerkelijk reduceren, leveren meer op dan aandelen in bedrijven die niet investeren in een CO2-neutrale bedrijfsvoering.

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van ET Index Research, een onderzoeksbureau dat beleggers inzicht biedt in investeringsrisico’s gerelateerd aan de gevolgen van klimaatverandering.

In het ET Carbon Rankings Report onderzoekt het concern de bedrijfsvoering en klimaatbeleid van de tweeduizend grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het onderzoek richt zich specifiek op de hoeveelheid broeikasgassen die bedrijven uitstoten met hun bedrijfsvoering, activiteiten, productieprocessen en keten van leveranciers. Vervolgens worden de gegevens gebruikt om investeringen in deze bedrijven te beoordelen.

Duurzaam aandelenportfolio doet het beter

Zo blijkt uit de ranking dat het aandelenportfolio van bedrijven die duurzaam ondernemen en hun CO2-uitstoot reduceren in de afgelopen vijf jaar 9 procent meer opleverde dan het aandelenportfolio van bedrijven die meer CO2 zijn gaan uitstoten.

Daarnaast zouden bedrijven die actief rapporteren over hun activiteiten met betrekking tot CO2-reductie van 2015 tot 2016 15 procent meer CO2 hebben bespaard dan bedrijven die niet rapporteren over de uitstoot van broeikasgassen.

Duurzame bedrijven CO2

Meeste CO2-besparing

Ook bracht het onderzoeksbureau een lijst uit van de top 10 beursgenoteerde bedrijven die de minste CO2 uitstoten. Boven aan de lijst staat het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle dat ‘slechts’ 34 ton CO2 uitstoot voor elke $ 1 mln omzet die de organisatie genereert. Oracle wordt gevolgd door het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Biogen en het softwarebedrijf Adobe Systems, die respectievelijk 40 ton en 41 ton CO2 uitstoten voor elke $ 1 mln aan omzet.

In de top 10 is ook het Nederlandse telecombedrijf KPN benoemd als een van de organisaties die wereldwijd de meeste CO2 bespaart. KPN, dat op de tiende plaats staat, zou volgens de ET Carbon Ranking 133 ton CO2 uitstoten voor elke $ 1 mln aan omzet.

Duurzame economie

“Het Parijse Klimaatakkoord stelt dat wij de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celsius moeten houden”, zegt James Cameron, co-voorzitter van ET Index Research, in een persbericht. “Een snelle overgang is nodig om alle sectoren van de economie nul broeikasgassen te laten uitstoten. Goede allocatie van kapitaal is de sleutel tot een soepele transitie naar een duurzame economie.”

“Met de ET Carbon Rankings voorzien wij bedrijven en investeerders van een transparante en veelomvattende methodiek die de organisaties hun emissies op een systematische manier laat begrijpen en beheren.”

Bron: ET Index Research | Foto: Jason Blackeye via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)