20-06-2012 15:57 | Door: Jantien van der Laan

Aan de vooravond van de Rio+20 top zijn gisteren richtlijnen voor duurzaam verzekeren gelanceerd. Achmea is een van de grondleggers van deze “Principles for Sustainable Insurance” (PSI).

De PSI zijn een initiatief van het milieu programma van de VN (UNEP) en ’s werelds grootste verzekeraars. Ze worden onderschreven door bijna 30 verzekeraars, welke samen €4.000 mrd waard zijn en 10 procent van de verzekeringsbranche wereldwijd vertegenwoordigen.

Met de ondertekening van PSI geven verzekeraars aan te streven naar het integreren van duurzaamheidscriteria in al hun activiteiten. Klimaatverandering, vergrijzing, gezondheidszorg en verdeling van welvaart staan hierin centraal.

Duurzaamheidsraamwerk

De richtlijnen in de PSI zijn ’s werelds eerste duurzaamheidsraamwerk voor de verzekeringsbranche. De principes houden rekening met de economische waarde van natuur, maatschappij en goede bedrijfsvoering.

“Al jarenlang lopen verzekeraars voorop als het gaat om het attenderen van het bedrijfsleven op de risico’s omtrent klimaatverandering,” zei Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN. “De PSI leveren een raamwerk voor innovatief risicomanagement en verzekeringsoplossingen te ontwikkelen die we nodig hebben om hernieuwbare energie, schoon water en duurzaamheid te promoten.”

Achmea

Achmea is de eerste Nederlandse verzekeraar die werkt volgens de PSI en heeft als een van de ‘founding fathers’ gedurende 6 jaar meegewerkt aan de totstandkoming ervan. De financiële dienstverlener streeft er naar om ‘in alles’ duurzaam te zijn en volledig te willen voldoen aan de duurzame wensen van haar klanten.

Willem van Duin, CEO Achmea: “Achmea ziet het als haar plicht om de Principes te ondertekenen. De PSI versterken de basis van de dagelijkse werkzaamheden en de mogelijkheden om consumenten wereldwijd de beste verzekeringen te bieden.”

Ook Aegon, Delta Lloyd, ING en Zwitserleven hebben zich inmiddels bij PSI aangesloten.

Foto: Ashitaka San