07-01-2014 13:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Chinese overheid probeert duurzaamheid te bevorderen door vervuilende bedrijven met een lagere kredietwaardigheid te beoordelen.

Het Chinese ministerie van Milieubescherming meldde gisteren op zijn website dat het systeem in werking treedt op 1 maart. Het systeem moet onder andere helpen om smogvorming in verscheidene grote steden terug te dringen.

Kleurcodes

Het systeem is in essentie een rangschikking die zal bestaan uit een schaal van kleurcodes, waarop groen de beste bedrijven aangeeft en rood de slechtste. Bedrijven worden geordend op basis van hun CO2-uitstoot en hun inspanningen om het milieu te beschermen.

De rangschikking is een hulpmiddel voor banken om krediet te verstrekken aan bedrijven. De overheid kan het systeem gebruiken bij het uitdelen van nieuwe subsidies. De overheid zal banken afraden om nieuwe leningen te verstrekken aan ‘rode bedrijven’ totdat deze verbetering laten zien.

Bezorgd

China is ’s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen. Het volk is bezorgd over de grote mate van milieuverontreiniging in het land, met name over de stedelijke smogvorming. Vorige maand was het fijnstofgehalte in Shanghai veertien maal zo hoog als het aanbevolen dagelijkse blootstellingniveau dat is vastgesteld door de WHO. De overheid heeft beloofd om tot 2020 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2005.

Bron: Bloomberg | Foto: Adam Cohn via Flickr