11-01-2017 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Het Italiaanse energieconcern Enel Group geeft zijn eerste groene obligatie uit voor de financiering van duurzame energieprojecten. De green bond heeft een waarde van € 1,25 mrd.

De groene obligatie van Enel Group maakt deel uit van een financiële strategie waarin het duurzame energiebedrijf van 2017 tot 2019 in totaal € 12,4 mrd investeert in hernieuwbare energieopwekking. De uitgegeven green bond heeft een looptijd van zeven jaar en een couponrentewaarde van 1 procent per jaar.

De green bond is een veelgebruikte manier voor bedrijven en overheden om aan financiering te komen voor duurzame projecten. Het geoormerkte schuldpapier wordt door beleggers en investeerders gekocht, waarna de uitgever de opbrengsten gebruikt om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Duurzame energie financieren

Enel gebruikt de opbrengsten van de groene obligatie voor de financiering van verschillende duurzame projecten op het gebied van schone energieopwekking. Deze projecten worden in de loop van dit jaar bekendgemaakt en moeten voldoen aan de duurzaamheidseisen die zijn vastgesteld door de Green Bond Principles.

Zo worden de opbrengsten gebruikt om de ontwikkeling en constructie van zonne- en windparken, maar ook geothermische energie-installaties te financieren. Daarnaast wil Enel investeren in de ontwikkeling van smart grids en slimme meters in de geografische gebieden waarin het concern actief is. Met de uitgifte van de green bond zegt Enel zijn investeerdersportfolio uit te breiden voor de inclusie van duurzame beleggers.

Aardwarmte

Eerder maakte het Italiaanse energieconcern bekend € 500 mln te investeren in elektriciteitscentrales op aardwarmte in de regio’s Pisa, Siena en Grosseto. Enel Green Power, het dochterbedrijf van Enel, heeft in Toscane al 34 geothermische energiecentrales in gebruik. Het merendeel van de investering van € 0,5 mrd komt ten goede aan deze bestaande centrales.

Bron: Enel Group | Foto: NASA Goddard Space Flight Center via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)