13-01-2014 13:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De adviesmarkt voor duurzaamheidsdiensten steeg met 3,6 procent per jaar naar een totaal van $ 27,4 mrd.

Uit nieuw onderzoek  van Environment Analyst blijkt dat de moeilijke economische omstandigheden geen drempel zijn voor de industrie. Integendeel, de vraag naar een scala aan duurzaamheidsdiensten blijft stijgen. De omstandigheden hebben juist bijgedragen aan de groei van de markt, doordat de duurzaamheidsmarkt beter in staat is om te reageren en aan te passen op de situatie.

De dienstensector gericht op vervuilde bodems domineerde de markt met een aandeel van 29 procent van de wereldwijde omzet van de adviesmarkt. Advies op water- en afvalbeheer volgde met 24 procent, en de evaluatie van milieueffecten en duurzame ontwikkeling genereerde 17 procent van de inkomsten. Adviezen op het gebied van klimaatverandering en energie-gerelateerde diensten behaalden 9,4 procent van de totale omzet.

Tegenslag is prikkel

“We zien dat veel globale spelers aan de top zich niet slechts bezighouden met het herstel van de economische tegenslagen, maar we zien ook dat de spelers reageren op de situatie en in sommige gevallen zelfs opbloeien door de uitdagende omstandigheden,” aldus Liz Trew van Environment Analyst's Global Market Intelligence Service.

Competitie

Uit het rapport blijkt dat de concurrerende adviesmarkt voor duurzaamheid vooral competitief is tussen twee grote spelers: CH2M Hill en Tetra Tech Inc. De bedrijven bezitten samen een marktaandeel van vijf procent. De opvolgende bedrijven komen wel steeds dichter in de buurt van de top twee. De zogenoemde ‘Global 22’ zijn de 22 grootste adviesbureaus die 44 procent van de totale markt naar zich toetrekken met een groei van 6,1 procent in het afgelopen jaar. De energie- en nutssector domineren voornamelijk de publieke markt in de vraag naar advies op het gebied van duurzaamheid.

Trew verwacht dat de sector zal blijven groeien met een jaarlijkse groei van 3 procent naar een totaal van $ 31,7 mrd in 2017. Ze geeft wel aan dat de groei per regio en sector verschillend is en dat de cijfers hier en daar kunnen schommelen.

 Bron: businessgreen | Foto: chi king via creativecommons