20-01-2017 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Een duurzame vastgoedindex moet beleggers in staat stellen om te investeren in vastgoedondernemingen, die duurzaam vastgoed beheren en tegelijkertijd positieve beleggingsresultaten opleveren.

De duurzame vastgoedindex werd ontwikkeld door de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) in samenwerking met financieel dienstverlener Northern Trust Asset Management. Ook ontwikkelen de partijen een duurzaam indexfonds dat investeringen in beursgenoteerd vastgoed mogelijk maakt. Het vastgoed in dit indexfonds moet voldoen aan de duurzaamheidseisen die door GRESB zijn opgesteld.

Milieuprestatie gebouwen

“De milieuprestaties van gebouwen hebben aangetoond dat ze een duidelijk verband hebben met de onderliggende financiële prestaties van de activa, en met het risico-rendementsprofiel van vastgoedondernemingen of beleggingsfondsen die uiteindelijk de activa bezitten”, zegt Sander Paul van Tongeren, managing director van GRESB, in een persbericht.

Via het nieuwe fonds wordt het voor beleggers mogelijk om toegang te krijgen tot vastgoedondernemingen die duurzame gebouwen beheren en tegelijkertijd marktconforme beleggingsresultaten genereren, stelt Van Tongeren.  

De vastgoedindex wordt alleen beschikbaar gesteld aan beleggers die de beleggingsoplossingen van Northern Trust gebruiken. Met de ontwikkeling van de duurzame vastgoedindex wil de vermogensbeheerder invulling geven aan duurzame beleggingen, die aan de eisen van de wereldwijd toegepaste Environmental, Social, Governance (ESG)-methode voldoen.

Duurzame vastgoedbeleggers

GRESB is gevestigd in Nederland en maakt gebruik van onder andere 40 indicatoren om de duurzaamheid van vastgoedondernemingen te beoordelen. Zo maken financiële instellingen als ABN Amro gebruik van de duurzaamheidsdata van GRESB om duurzaamheid in het vastgoedfinancieringsproces te integreren. Ook worden de duurzaamheidsdata van GRESB gebruikt door pensioenfondsen en andere institutionele vastgoedbeleggers. 

Bron: Northern Trust Asset Management, The Asset | Foto: Davide Cantelli via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)