14-01-2014 13:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Investeringsbank EIB geeft groene obligaties uit ter waarde van CHF 350 mln (€ 284 mln). De bank wil het geld investeren in hernieuwbare energie.

Het is de eerste Climate Awareness Bond (CAB) die de EIB dit jaar uitschrijft. Barclays, Credit Suisse en de Deutsche Bank staan aan het hoofd van de inzamelingsactie.

De CAB’s van de EIB hebben sinds 2007 een bedrag van € 3,4 mrd opgebracht, waarvan circa 50 procent maatschappelijk verantwoord werd geïnvesteerd, aldus Bertrand de Mazières, algemeen financieel directeur van de EIB. Dit is de eerste CAB waarbij gebruikt wordt gemaakt van de Zwitserse Frank als valuta. Dit maakt het mogelijk voor Zwitserse investeerders om zich te richten op maatschappelijk verantwoord beleggen onder de Zwitserse regelgeving met de voordelen van hoge kredieten beoordelingen.

Duurzaam investeren

De rente op de obligaties is jaarlijks 1,625 procent en de looptijd is 11 jaar (2025). Investeerders profiteren van de AAA-rating die geldt op obligaties van de EIB.

De non-profit Climate Bonds Initiative (CBI) liet weten na de aankondiging dat 2014 een recordjaar gaat worden wat betreft de opbrengsten van CAB’s. CBI attendeert er wel op dat de stijging van ‘green bonds’ ook leidt tot een groei in ‘greenwashing’, en waarschuwt potentiële investeerders goed onderzoek te doen naar de inhoud van een dergelijk project.

Energieprojecten

Werner Hoyer, voorzitter van de EIB, liet tegelijk met de aankondiging van de CAB weten een bedrag van € 51,19 mln te investeren in de uitbreiding van de Las Pailas aardwarmte-centrale in Costa Rica, en een investering van € 150 mln voor een renovatieproject in Oostenrijk om de energie-efficiëntie te verbeteren. De bank liet ook weten €25 mln te investeren in een groot energie-efficiëntieproject in Italië.

Bron: businessgreen | Foto:Jürgen from Sandesneben