15-01-2014 13:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondernemingen die een mvo-strategie over de gehele productieketen uitvoeren, plukken de financiële vruchten. Bedrijven die dit slechts gedeeltelijk doen, zien een daling in hun omzet.

Dit blijkt uit een studie van Clark University, die de relatie tussen duurzaam waterketenmanagement en financiële prestaties van bedrijven onderzocht. Onderzoekers Zhihong Wang en Joseph Sarkis volgden hiervoor 411 bedrijven uit een lijst van tijdschrift Newsweek over de 500 groenste bedrijven.

Geduld

Wanneer een bedrijf een integrale mvo-strategie (maatschappelijk verantwoord ondernemen) over de maatschappelijke- en milieuproductieketen heeft, verkeert de onderneming in een betere financiële gezondheid. Ondernemers moeten wel geduldig zijn: het duurt minstens twee jaar voordat de positieve effecten zichtbaar zijn.

Wanneer slechts de helft van de oorspronkelijke strategie wordt geïmplementeerd, komt dit niet tot een financiële beloning. Als een bedrijf bijvoorbeeld alleen milieustrategie invoert zonder maatschappelijke strategie, is het resultaat dat de installatiekosten hoger zijn dan de verwachte financiële winst.

Volgens de auteurs van het artikel komt dit doordat de kosten van de implementatie van beide strategieën tegelijkertijd lager zijn dan de som van de kosten voor de strategieën apart. De financiële voordelen worden daarbij juist hoger als de strategieën gecombineerd worden.

Consumenten

Onderzoek van non-profitmarketingorganisatie Cone Communications wees eerder deze maand uit dat bedrijven hun imago kunnen verbeteren wanneer zij het gat kunnen sluiten tussen de verwachtingen en de percepties die consumenten hebben van hun mvo-bezigheden.

Het onderzoek meldde ook dat 93 procent van de Amerikaanse consumenten erop rekent dat bedrijven meer doen dan winst maken. Slecht 16 procent denkt dat bedrijven met een mvo-strategie daadwerkelijk voor een positieve impact hebben gezorgd.

Bron: Environmental Leader | Foto: Kenteegardin via Flickr