14-02-2017 15:30 | Door: Fitria Jelyta

De Zweedse bank SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) haalt met de uitgifte van zijn eerste groene obligatie € 500 mln op. De opbrengsten van deze green bonds worden ingezet voor het verstrekken van groene leningen die duurzame projecten financieren.

Dat meldt de bank in een persbericht. De groene leningen die de bank mogelijk maakt via de uitgifte van zijn eerste green bonds worden beschikbaar gesteld aan onder andere grote bedrijven en instellingen, gemeentes en woningcorporaties. Daarbij zegt de bank hoge eisen te stellen om de projecten te beoordelen op het gebied van duurzaamheid.

Zo wil de bank met de opbrengsten van de green bonds projecten financieren op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, groene gebouwen, schoon transport, water- en afvalmanagement, duurzaam bosbeheer en schone lucht.

Bewust over milieuproblemen

“Voor alle leningen zullen we een dialoog aangaan met onze klanten om er zeker van te zijn dat de lening is bedoeld voor duurzame initiatieven”, zegt Joachim Alpen, co-hoord van Large Corporates & Financial Institutions van SEB, in een persbericht. “Dit draagt bij aan het vergroten van bewustzijn onder onze investeerders en de kredietnemers over hoe zij milieuproblemen kunnen aanpakken.”

Eerder hebben verschillende instellingen al via SEB groene obligaties uitgegeven. Zo faciliteerde de Zweedse bank in totaal $ 13,8 mrd aan green bonds.

De groene obligatie is een veelgebruikte manier voor bedrijven en overheden om aan financiering te komen voor duurzame projecten. Het geoormerkte schuldpapier wordt door beleggers en investeerders gekocht, waana de uitgever de opbrengsten gebruikt om bijvoorbeeld CO2-uitstoot te besparen. 

Bron: SEB | Foto: Pigoff Photography via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)