30-01-2014 14:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geen CO2-uitstoot meer in 2030, dat heeft de ASN Bank zich ten doel gesteld. De ambitie reikt ver: niet alleen de eigen kantoren moeten duurzaam, maar ook alle beleggingen en investeringen.

De duurzame bank onthulde de ambitie vandaag tijdens het nieuwjaarsevenement van duurzaamheidsorganisatie MVO Nederland. "Wij hebben onszelf een ambitie gesteld," aldus Jeroen Jansen, directeur van ASN Bank. "De ASN Bank wil in 2030 netto klimaatneutraal zijn. Niet alleen met ons kantoor, maar bij al onze activiteiten: ook beleggingen en financieringen."

Middels hun financieringsbeslissingen hebben banken een enorme impact op het klimaat. Elke dag maken zij de keuze geld te investeren in vervuilende of juist duurzame bedrijven. Als banken bijvoorbeeld geen financiering zouden verlenen voor de bouw van kolencentrales, dan zouden deze niet gerealiseerd kunnen worden.

Ongebaande paden

Voor zover bekend is ASN Bank de eerste bank ter wereld die de CO2-uitstoot van zijn hele beleggingsportefeuille überhaupt heeft geïnventariseerd en nu dus zelfs klimaatneutraal wil maken.

De bank heeft daarvoor een aantal strategieën geïdentificeerd. Jansen: "We weten dat energiebesparing steeds belangrijker wordt. Bijvoorbeeld in de zorg waar de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk is. Ook investeren we in het energiezuinig maken van woningen. En we zetten nog sterker in op investeringen in duurzame energie."

Toch is de invloed van een bank beperkt: een bank kan de bedrijfsvoering van een klant slechts ten dele beïnvloeden. "Het betekent dat we ongebaande paden betreden," bevestigt Jansen. "We moeten op zoek naar nieuwe mogelijkheden en instrumenten die wij als bank kunnen gebruiken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het Nationaal Energiebespaarfonds voor energiebesparing bij woningen of investeren in projecten van partners."

In onderstaande video legt ASN Bank uit wat de ambitie exact inhoudt.

Foto: Karen Roe via Flickr.com