16-03-2017 13:30 | Door: Fitria Jelyta

Aandeelhouders in de Europese Unie (EU) krijgen invloed op het beloningsbeleid van directeuren inclusief bonussen. Ook kunnen aandeelhouders hun stem uitbrengen om duurzaamheid in het beleid van de bedrijven te bevorderen.

Dat meldt de EU in een persbericht. De meerderheid van het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een aanpassing van de Europese aandeelhoudersrichtlijn. Deze aanpassing stelt aandeelhouders in staat om hun stem uit te brengen over het beloningsbeleid van directeuren.

Zo moet de vergoeding van de CEO's meer in lijn liggen met het beloningsbeleid van werknemers. Verder moet het beloningsbeleid van directeuren rekening houden met zowel financiële als niet-financiële prestaties van het bedrijf. 

Duurzaamheidsbeleid aanpassen

Daarnaast stelt de aanpassing van de aandeelhoudersrichtlijn dat institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, verklaren hoe hun beleggingen aansluiten bij hun verplichtingen op de lange termijn. Zo wordt het mogelijk voor aandeelhouders om bij te dragen aan het duurzaamheidsbeleid van de bedrijven waarin zij aandelen bezitten.

“Deze beleggers moeten laten zien hoe zij met bedrijven in gesprek gaan om hun prestaties op het vlak van duurzaamheid gaan verbeteren”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). “Als zij dat niet doen, moeten ze uitleggen waarom niet. Die grote aandeelhouders kunnen veel invloed uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid van grote bedrijven.”

Lees ook:

Bron: EU, Duurzaam Ondernemen | Foto: Shutterstock.com (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)