17-02-2014 10:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meeste Nederlandse natuur- en milieuorganisaties bankieren minder groen dan verwacht. Dat concludeert het Radio 1-programma Vroege Vogels afgelopen zondag na onderzoek.

Hoewel veel natuur- en milieuorganisaties grote bezwaren hebben tegen het handelen van de grote banken (ING, de Rabobank en ABN AMRO) maken ze er grootschalig gebruik van.

Zo bankiert de Dierenbescherming, vijf jaar geleden een van de initiatiefnemers voor de Eerlijke Bankwijzer (samen met Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV en Pax) bij de ING. Die bank scoorde volgens de laatste check van de Eerlijke Bankwijzer een 4 op dierenwelzijn en een 1 op visserij, onder meer omdat ING geen beleid tegen overbevissing had.

Geen van de onderzochte organisaties heeft al zijn bankzaken ondergebracht bij ASN Bank of Triodos, de enige banken die volgens de Eerlijke Bankwijzer echt duurzaam zijn.

Verweer

De belangrijkste reden, voeren de milieuclubs aan, is dat alleen de grotere banken de aanzienlijke hoeveelheid acceptgiro's van hun donateurs kunnen verwerken. Dat was ooit inderdaad het geval, erkende een directeur van Triodos in de uitzending. Maar tegenwoordig kunnen ook de kleinere banken zulke stromen volgens hem makkelijk aan.

Organisaties als Wakker Dier, de Partij voor de Dieren, Varkens In Nood en GroenLinks krijgen hun donaties wel via een duurzame bank, namelijk Triodos. De Vogelbescherming en Greenpeace lieten weten een overstap te onderzoeken.

Bron: NOS & Gelderlander | Foto: ImagesofMoney via Flickr