30-03-2017 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Netbeheerder Tennet heeft de eerste groene hybride obligatie uitgegeven ter waarde van € 1 mrd. De opbrengsten van de schuldpapieren worden gebruikt voor de financiering van netaansluitingen van offshore-windparken.

Dat meldt Tennet in een persbericht. Bij een hybride obligatie heeft de uitgever van de schuldpapieren meer speelruimte bij de uitbetaling van de couponrente aan de investeerder die de obligatie heeft aangeschaft. Dit houdt in dat het bedrijf de uitbetaling van de couponrente mag uitstellen.

De groene obligatie van Tennet ter waarde van € 1 mrd heeft een looptijd van zeven jaar en een couponwaarde van bijna 3 procent.

Groene financiering

“Deze eerste uitgifte van een groene hybride obligatie toont Tennet's blijvende inzet voor groene financieringsinstrumenten en de verdere ontwikkeling van de markt voor groene financiering aan”, zegt Otto Jager, CFO van Tennet, in het persbericht. “Het biedt een uitstekende manier om zowel onze duurzame investeringsportfolio ter facilitering van de energietransitie te financieren als onze credit rating te ondersteunen.”

Tennet verwacht in de komende tien jaar € 9 mrd tot € 11 mrd te investeren in offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland. Tot 2019 realiseert Tennet ruim 7.000 megawatt aan aansluitcapaciteit voor offshore-windparken in het Duitse deel van de Noordzee. Deze netaansluiting maakt het mogelijk om elektriciteit te transporteren die gelijk staat aan het jaarlijkse stroomverbruik van 7 miljoen huishoudens.

Offshore-windenergie

In 2016 gaf de netbeheerder green bonds uit met een totale waarde van € 3 mrd. De opbrengsten van de green bonds worden door Tennet gebruikt om offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland te financieren.

“We hebben een portfolio aan projecten die gefinancierd moeten worden”, zei Jeroen Dicker, senior manager treasury bij Tennet, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. “Op dit moment is windenergie groot. We sluiten ook andere duurzame energiebronnen aan, maar voornamelijk voor de verwezenlijking van offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland is veel geld nodig.”

Bron: Tennet | Foto: Shutterstock.com