04-04-2017 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Blue Sky Group, de pensioenbeheerder voor onder andere KLM en Total Nederland, wil dat Shell zijn activiteiten richt op de versnelling van de energietransitie. Daarmee schaart het concern zich samen met andere aandeelhouders achter de groene resolutie van Shell.

De pensioenuitvoerder, met een beheerd vermogen van € 20,5 mrd, stelt dat de groene resolutie past bij de versnelling van de transitie naar duurzame energie, waar Shell een actieve rol in wil spelen. Blue Sky Group wijst naar de PRI-richtlijnen (Principles of Responsible Investing) die de VN heeft opgesteld om duurzaam te beleggen.

Deze richtlijnen voor verantwoord beleggen werden ondertekend door zowel het pensioenfonds van het KLM-cabinepersoneel als het Algemeen Pensioenfonds van KLM, schrijft Vrij Nederland. Ondertekenaars van deze richtlijnen moeten rekening houden met ESG (Environmental, Social, Governance)-factoren.

Duurzame resolutie

“Het is heel belangrijk dat grote beleggers Shell publiekelijk steunen om de leiding te nemen in de energietransitie”, zegt Mark van Baal van Follow This, in een persbericht. Follow This is een initiatief van groene aandeelhouders van Shell, dat de oliemaatschappij willen steunen in de duurzame resolutie.

“We hopen dat het andere beleggers stimuleert om zich ook uit te spreken, voor en achter de schermen, zodat Shell zich voldoende gesteund voelt om onze groene resolutie met een positief stemadvies aan zijn aandeelhouders voor te leggen op 20 april.”

De activistische aandeelhouder zegt in aanloop naar de komende aandeelhoudersvergadering, die dit jaar op 23 mei plaatsvindt, zoveel mogelijk beleggers te activeren om zich achter de resolutie te scharen.

Grootaandeelhouder Shell

Eerder maakten vermogensbeheerder Actiam, met een beheerd vermogen van € 56 mrd, en pensioenbelegger MN bekend de groene resolutie van Shell te ondersteunen. MN beheert een vermogen van ruim € 114 mrd en belegt het pensioengeld van 2 miljoen Nederlanders. De grootaandeelhouder vindt het belangrijk dat Shell een duidelijke richting aangeeft in de transitie naar groene energie.

Lees ook:

Bron: Follow This, Vrij Nederland | Foto: nitinut380 / Shutterstock.com