03-03-2014 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheid en transparantie, kernwaarden van de Triodos Bank, lijken zich uit te betalen. Afgelopen jaar groeide het nettoresultaat van de bank met 14 procent.

Triodos Bank kreeg er afgelopen jaar zo’n 80.000 klanten bij, waardoor de bank nu meer dan een half miljoen klanten heeft. Triodos pakt de grootste groei op het privébankieren (23 procent), maar ook de beleggingsfondsen groeien met 15 procent. Dit brengt het totaal toevertrouwd vermogen tot € 9,6 mrd.

Duurzame koplopers

In 2014 wil Triodos Bank meer kredieten gaan verlenen aan duurzame koplopers. Hiervoor heeft de bank bijvoorbeeld het Triodos Organic Growth Fund opgezet. Begin 2014 werd dit fonds gelanceerd dat zich richt op koploper ondernemingen in biologisch voedsel en duurzame consumptieartikelen.

Triodos kiest voor biologische voeding en duurzame consumentengoederen, omdat hier momenteel veel belangstelling voor is. In Nederland was er vorig jaar sprake van een groei van deze bedrijven van maar liefst 15 procent, aldus Riella Hollander, fondsmanager van het Triodos Organic Growth Fund, aan FondsNieuws.

"Duurzaamheid moet uit de nichehoek", zei directeur Peter Blom vrijdag tegen Novum. Als voorbeeld haalt hij de koppeling tussen hypotheekrente en de zuinigheid van het huis aan. Blom hoopt dat andere banken die vinding van Triodos ook gaan hanteren. "Dan werken we met zijn alleen aan de verduurzaming van het woningbestand in Nederland."

Concurrent in duurzaam bankieren, de ASN Bank, komt over twee weken met de jaarcijfers.

Samenvatting van de cijfers

Op hoofdpunten zijn in 2013 de volgende resultaten geboekt:

  • Balanstotaal Triodos Bank: EUR 6,4 miljard (22% groei)

  • Triodos beleggingsfondsen: EUR 2,5 miljard (15% groei)

  • Triodos Private Banking: EUR 685 miljoen (23% groei)

  • Kredietverlening: EUR 3,5 miljard (8% groei)

  • Netto resultaat: EUR 25,7 miljoen (14% groei)

Bron: Nuzakelijk | Foto: Nils Bremer via Flickr