20-04-2017 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Het aantal green bonds in het eerste kwartaal van 2017 is met 42 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van het jaar daarvoor. Mede dankzij de uitgifte van de staatsobligatie van Frankrijk zijn de groene schuldpapieren dit jaar enorm in trek.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van kredietbeoordelaar Moody’s. De stijging van het aantal green bonds in Q1 van 2017 wordt ook bevestigd door het Climate Bonds Initiative, de organisatie die de duurzaamheidsstandaarden voor de uitgifte van green bonds beheert.

Met groene obligaties kunnen bedrijven en instellingen schuldbewijzen uitbrengen, die beleggers aanschaffen tegen een vooraf bepaalde couponrente. Vervolgens worden de opbrengsten van de green bonds gebruikt om duurzame projecten te financieren die klimaatverandering tegen gaan.  

Groene obligatiemarkt groeit

In het eerste kwartaal van 2017 werd er in totaal $ 29,5 mrd aan green bonds uitgegeven. Het aantal groene obligaties dat in dezelfde periode van het voorgaande jaar werd uitgegeven, bedroeg $ 16,9 mrd, bleek uit eerder onderzoek van Moody’s. De toename van 42 procent ten opzichte van 2016 is volgens de kredietbeoordelaar te verklaren door onder meer de groene staatsobligatie die Frankrijk heeft uitgegeven.

De groene staatsobligatie van Frankrijk leverde in totaal € 7 mrd op aan opbrengsten. Van het totale aantal uitgegeven green bonds in Q1 van 2017 zijn 42 procent van de opbrengsten besteed aan projecten op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Daarnaast waren Franse ondernemingen in Q1 van 2017 verantwoordelijk voor 40 procent van het totaal aantal uitgegeven green bonds.

Recordaantal

Moody’s verwacht dat er aan het eind van 2017 in totaal $ 120 mrd aan green bonds wordt uitgegeven. Hiermee verwacht de kredietbeoordelaar dat het record aan uitgegeven green bonds in 2016, met een totale waarde van $ 93,4 mrd, wordt overschreden. In een eerder onderzoek voorspelde Moody’s dat er $ 206 mrd aan green bonds in 2017 wordt uitgegeven. 

Bron: Moody's | Foto: Shutterstock.com