25-04-2017 18:15 | Door: Fitria Jelyta

ABN Amro heeft een overeenkomst afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) om te investeren in de vergroening van de Europese scheepvaart.

Dat meldt de bank in een persbericht. De overeenkomst stelt bedrijven in de maritieme transportsector in staat om te profiteren van gunstige financiële voorwaarden door de kredietrating van de EIB.

Verbeterde milieuprestaties

Doel van dit programma is om projecten te financieren die de milieuprestaties van vervoersschepen verbeteren, door de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen en de brandstofefficiëntie van de schepen te verhogen. Zo wordt het mogelijk voor scheepvaartbedrijven om groene leningen af te sluiten voor het duurzaam verbouwen van bestaande schepen en het bouwen van nieuwe schepen.

Duurzaamheidsnormen

“De bank ontving een duidelijk signaal van de markt dat er een financieringsgat is als het gaat om het vergroenen van de scheepvaart”,  zegt EIB-vicepresident Pim van Ballekom in het persbericht. “Door de EIB toe te staan meer risico te nemen, gaf het Investeringsplan voor Europa ons de mogelijkheid een nieuw instrument te creëren om de scheepvaartsector te ondersteunen in het voldoen aan de Europese duurzaamheidsnormen.”

Volgens de vicepresident van EIB is dit de tweede overeenkomst van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), ter waarde van € 750 mln, die groene scheepvaart in Europa ondersteunt. “We willen dan ook graag dat scheepseigenaren er gebruik van maken, zodat we het instrument ook in andere landen kunnen implementeren”, aldus Van Ballekom. 

Bron: ABN Amro | Foto: ABN Amro (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)