02-07-2012 13:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afgelopen zondag is er in Australië een nieuwe belasting ingevoerd op de uitstoot van CO2 voor grote bedrijven en gemeenteraden. Deze belasting is bedoeld als aanmoediging om op zoek te gaan naar meer milieuvriendelijke technieken, maar de maatregel is in de industrie en onder de Australische bevolking niet erg populair.

De afgelopen week maakte premier Julia Gillard een ronde langs verschillende radio- en televisiestations om de belastingmaatregel te promoten. Uit een kranten poll bleek echter dat 62 procent van de Australische stemmers tegen de invoering van de belasting is en dat het minderheidskabinet van Gillard niet herkozen zou worden wanneer er op dit moment een verkiezing zou zijn. Zondag gingen zelfs 2000 demonstranten de straat op.

Hoogste CO2-uitstoot

Australië heeft het hoogste niveau van CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking van alle eerste wereldlanden. Het nieuwe beleid dwingt de grootste vervuilers om 23 Australische Dollar per ton uitstoot te betalen, meer dan het dubbele van de belastingen in de EU, die op dit moment 8,15 Euro per ton bedragen. Hiermee hoopt de regering de CO2 uitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Veel grote vervuilers spreken zich echter sterk uit tegen het beleid, omdat zij bang zijn dat hun winsten zullen dalen door de maatregel. Ook burgers vrezen voor een lagere werkgelegenheid en hogere elektriciteitsrekeningen. De consumentenprijsindex (CPI) zal het komende jaar met een extra 0.7 procent stijgen. De conservatieve oppositie springt hier op in door te beloven de belasting af te schaffen wanneer zij na de volgende verkiezingen aan de macht komen.

Compensatie

Gillard zei in verschillende interviews dat de impact van de belastingen op de economie meevalt. Ook zei ze dat inwoners vooral van andere belastingverlagingen zullen profiteren, die worden ingevoerd als compensatie voor de CO2-belasting.

Het is op dit moment maar de vraag hoe lang het nieuwe beleid in stand blijft door de manier waarop het gepolariseerd wordtFrank Jotzo, Australian National University

"Het is op dit moment maar de vraag hoe lang het nieuwe beleid in stand blijft door de manier waarop het gepolariseerd wordt", zegt Frank Jotzo, onderzoeker aan de Australian National University op het gebied van klimaatbeleid. Hij vindt het nieuwe beleid één van de best ontworpen klimaatmaatregelen tot nu toe, maar vreest dat het door de negatieve ontvangst geen lang leven beschoren is.

Bron: Reuters

Foto: Ian Britton