05-06-2017 07:05 | Door: Fitria Jelyta

ABN Amro sluit een overeenkomst met Madaster, een initiatief van architect Thomas Rau dat bouwafval hoogwaardig terugbrengt in de keten door het te voorzien van zogenoemde materiaalpaspoorten.

Dat meldt de bank in een persbericht. Samen met Madaster zegt ABN Amro zowel op financieel als inhoudelijk vlak een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de methode om materialen en grondstoffen in bouwprojecten inzichtelijk te maken.

Identiteit vastleggen

Madaster voorziet bouwmaterialen van een digitaal materialenpaspoort, waarin de ‘identiteit’ van alle gebruikte bouwonderdelen in een constructie is vastgelegd. Zo maakt het paspoort inzichtelijk welke materialen zijn gebruikt, welke afmetingen de onderdelen hebben en in welke hoeveelheden de grondstoffen zijn gebruikt.

Verder laat het paspoort zien wat de kwaliteit is van de bouwstenen en op welke locatie ze zijn geplaatst. Op die manier wordt het terugwinnen van de materialen na de sloop of demontage van gebouwen en het hergebruik  ervan gemakkelijker gemaakt.

Opslagplaats voor materialen

Volgens Madaster levert dit systeem ook voordelen op voor de eigenaar van het gebouw, die met de ruwe materialen en tweedehandse producten veel waarde in handen heeft. Zo wordt een gebouw dat klaar is voor de sloop een ‘opslagplaats’ voor bruikbare materialen.

“Madaster is het ‘kadaster’ voor materialen. Grondstoffen zijn niet schaars, maar gelimiteerd. We moeten de grondstoffen daarom goed documenteren, zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven”, zegt Rau in een persbericht.

“Met behulp van het materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen. Madaster genereert de materialenpaspoorten, maar fungeert ook als bibliotheek. We zijn erg blij dat ook ABN Amro dit publieke platform ondersteunt.”

Lees ook:

Bron: ABN Amro | Foto: Vladimir Kudinov via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)