24-06-2017 09:45 | Door: Fitria Jelyta

Ontwikkelingsbank FMO werkt samen met onder meer de Indiase Yes Bank aan de opschaling van groenfinanciering in het land. Hiermee wil de bank bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

FMO ondertekende samen met de Duitse bank DEG en de Franse bank Proparco een overeenkomst voor het opschalen van groenfinanciering.

Zonne-energie

Zo moeten de groene financieringsinstrumenten van Yes Bank beschikbaar worden gesteld voor het vergroten van het aandeel van zonne-energie in India.

Daarnaast worden op brede schaal investeringen gealloceerd aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN. De grootste ambitie van deze zeventien werelddoelen is om vóór 2030 een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

Groene obligaties

Naast het ondertekenen van de overeenkomst voor groenfinanciering, presenteerde Yes Bank zijn eerste jaarverslag over de allocatie van de opbrengsten van zijn green bonds. De vierde grootse private bank van India gaf in februari 2015 de eerste groene obligatie uit van het land. De groene schuldbewijzen leverden in totaal $ 10 mrd op aan opbrengsten.

Sindsdien is het geld uitgegeven aan hernieuwbare energieprojecten in negen verschillende Indiase staten. Deze projecten moeten naar verwachting jaarlijks 2,35 miljoen megawattuur aan elektriciteit opwekken en een CO2-reductie van 2,3 miljoen ton per jaar.

Hiermee wil de bank bijdragen aan het doel van de Indiase overheid, die in 2022 100 gigawatt aan schone energie wil opwekken. In 2030 wil het land zelfs dat 40 procent van zijn energievoorziening uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. 

Bron: FMO | Foto: Shutterstock.com