04-04-2014 18:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse overheid maakt investeringen in 3D-printen voor het bedrijfsleven fiscaal aantrekkelijk. Voorwaarde is wel dat bedrijven de mogelijkheden van biobased grondstoffen onderzoeken.

Door sommigen de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers genoemd, voor anderen de start van de derde industriële revolutie. 3D-printen heeft zich definitief een plek veroverd op de markt. De eerste kinderziekten zijn achter de rug. De prijzen van producten en printers dalen langzaam.

Volgens sommige analisten gaat er over vijf jaar ruim € 15 mrd in om. Mits goed toegepast, beperkt 3D-printen de productievoorraden en de transportkosten. De milieu-impact is kleiner. En producten gaan langer mee, omdat vervangende onderdelen relatief goedkoop beschikbaar zijn. 

De Nederlandse overheid ziet vooral mogelijkheden voor onderzoek naar en productie van biobased grondstoffen en producten. Haalbaarheidsonderzoeken en productie vergen behoorlijke investeringen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wil die initiatieven ondersteunen met verschillende fiscale regelingen.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie.

 

 

RVO