07-04-2014 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Twee grote producenten van zonne-energie krijgen dit jaar een beursnotering aan de Amerikaanse NASDAQ.

 

Het gaat om het Spaanse Abengoa en het Amerikaanse SunEdison. Beide brengen ze een zogenaamde yieldco naar de beurs. Yieldco’s zijn een in Amerika frequent gebruikt model om projecten in de hernieuwbare energie te financieren.

 

Yieldco

 

Bij een yieldco wordt een grens getrokken tussen het gedeelte van het bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van energieprojecten en de daadwerkelijke stroomopbrengst. De yieldco bezit en onderhoudt bijvoorbeeld een wind- of zonnepark en verkoopt de energie. Yieldco’s sluiten daarvoor dan contracten af met energieleveranciers (power purchasing agreements).

Deze vaak langdurige overeenkomsten (20 tot 25 jaar) garanderen een stabiel dividend, waarmee yieldco’s een interessante belegging zijn.

 

NASDAQ

 

Abengoa Yield en SunEdison Yield komen waarschijnlijk dit kwartaal al op de Nasdaq. Met de introductie van de twee effecten kent de NASDAQ, de Amerikaanse beurs voor technologiefondsen, ongeveer 18 beursnoteringen voor hernieuwbare energie.

SunEdison is oprichter van het ‘solar lease model’ dat veel in de Verenigde Staten gebruikt wordt. Zonnepanelen worden niet verkocht, maar geleased. Klanten zijn onder andere Forbes en de stad New York. Tevens heeft het Amerikaanse energiebedrijf India’s grootste zonnepark gebouwd.

Abengoa Yield richt zich voornamelijk op de techniek concentrated solar power (CSP), waarbij parabolische spiegels zonlicht concentreren op een centraal punt. Met de hoge temperaturen die daarbij ontstaan wordt doorgaans water verhit. Momenteel bouwt Abengoa het grootste zonne-energieproject in Afrika.

Bron: Sustainable Business | Foto: bfishadow by Flickr