05-07-2012 08:00 | Door: Lotte Gerritsen

Zwitserland is nummer één in de wereld als het neerkomt op innovaties, op de voet gevolgd door Zweden en Singapore. Nederland neemt de zesde plaats in, na Finland en Groot Brittannië.

Dat blijkt uit een studie van de World International Property Organization (WIPO), een organisatie van de VN die innovatie en creativiteit wil stimuleren en INSEAD, ’s werelds grootste business school. Het rapport werd afgelopen dinsdag gelanceerd in Genève.

In het rapport wordt verslag gedaan van de Global Innovation Index 2012, een ranglijst van 141 landen, die basis van tachtig verschillende factoren zijn beoordeeld. De top tien is weinig veranderd sinds vorig jaar: de Verenigde Staten hebben alleen plaats gemaakt voor Canada.

Zwitserland

Zwitserland staat met een score van 68,2 procent het hoogste op de ranglijst, net als in 2011. Het land scoort bijvoorbeeld het hoogste op de samenwerking tussen de industrie en de universiteit, online creativiteit en wordt er volgens het rapport de meeste kennis gecreëerd.

Nederland

Nederland nam afgelopen jaar nog de negende plaats in en is dus drie plaatsen gestegen. Er zijn hoge scores toegekend voor het gebruik van ICT, persvrijheid, dienstverlening van de overheid via internet en creativiteit op internet. Er wordt onder andere laag gescoord op het aantal bètastudenten dat zijn opleiding afrondt en de mate waarin investeerders beschermd worden.

BRIC economieën

Opvallend is dat de vier grootste opkomende economieën, Rusland, India, China en Brazilië, niet eens de top dertig halen. Volgens het rapport moeten zij nog meer investeren in innovatiemogelijkheden. China en India zijn nog te zwak qua innovaties in de infrastructuur en het milieu.

“Het is van groot belang dat innovaties gestimuleerd worden door de overheid”, zegt Francis Gurry, directeur van WIPO. “Juist dan kan aan een duurzame economische groei gewerkt worden.”

Het is van groot belang dat innovaties gestimuleerd worden door de overheidFrancis, Curry, directeur WIPO

Bron: WIPO

Foto: Falk Lademann