16-04-2014 16:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen waardoor beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 werknemers duurzame facetten van de bedrijfsvoering moeten betrekken in het jaarverslag.

De wet werd aangenomen met een grote meerderheid van 599 tegen 55 stemmen. Beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 werknemers zijn vanaf 2017 verplicht om het gevoerde beleid met betrekking tot milieu, mensenrechten, diversiteitsbeleid en anti-corruptiemaatregelen te beschrijven in het jaarverslag.

Zo'n 2500 Europese bedrijven hebben al een duurzaamheidsrapport. Hun aantal zal toenemen tot 7000 in 2017.

Bedrijven wordt gevraagd gestandaardiseerde en erkende raamwerken te gebruiken voor hun rapportages, zoals de richtlijnen van het Global Reporting Initative (GRI) of de VN-richtlijnen over bedrijfsvoering en mensenrechten.

“Alles wijst er op dat transparantie de beste manier is om bedrijfsvoering te veranderen. Deze Europese wet zal bedrijfsschandalen voorkomen en een sprong maken richting een duurzame economie in de toekomst,” zei europarlementariër Richard Howitt voor Corporate Social Responsibility. Howitt stond aan de basis van de Europese wet. Al in 1999 diende hij hiervoor al een wetsvoorstel in.

Bron: Sustainable Business | Foto: Sébastien Bertrand via Flickr