22-04-2014 09:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse banken gaat langzaam vooruit. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport van de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Rekeninghouders kunnen in de rapportages zien hoe hun bank presteert ten opzichte van de concurrentie.

ASN Bank, ABN Amro, Aegon Bank, Rabobank, SNS Bank, NIBC en Van Lanschot hebben het afgelopen jaar hun beleid verbeterd en aangescherpt. ASN en Rabobank stimuleerden maatregelen op het gebied van energiebesparing in de woningbouw. ABN Amro verklaarde de winning van olie uit teerzanden onacceptabel en Aegon stelde certificeringseisen aan kledingfabrikanten en de chemie.

 

Langzaam

 

Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos hebben volgens de onderzoekers in 2013 geen verbeteringen doorgevoerd, hoewel die ruimte er volgens hen wel is.

De zeven Nederlandse banken hebben stappen gezet, maar de onderlinge verschillen zijn nog altijd groot. Wat betreft het tempo en de ambities is er nog een lange weg te gaan, stelt projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer. Volgens hem zit aandacht voor klimaat, dierenwelzijn, corruptie en woningbouw nog steeds niet tussen de oren van alle bankdirecties,  Het investeringsbeleid van banken voor kernwapens, transparantie of mijnbouw schiet vaak tekort of wordt niet goed uitgevoerd.

Bron: De Eerlijke Bankwijzer | Foto: Will Spaetzel