06-07-2012 15:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Brazilië is een ‘groene’ pinautomaat ontwikkeld op basis van milieuvriendelijke materialen. De cel waarin de automaat zich bevindt is gemaakt van afbreekbare materialen en wordt verlicht en verwarmd door middel van zonne-energie.

De automaat wordt geproduceerd door het Braziliaanse bedrijf Edra Equipamentos, dat zich bezighoudt met het bedenken van innovaties voor de financiële sector. Het bedrijf schreef een wedstrijd uit onder verschillende architecten om een duurzame pinautomaat te ontwikkelen.

Concept

Het winnende concept heeft muren van gerecycled plastic, zoals PET-flessen, en van hernieuwbare materialen, zoals oliehoudende planten. ’s Nachts levert een zonnepaneel op het dak energie voor de LED-verlichting in de cel. Overdag schijnt het daglicht door een ‘Solatube’-systeem dat tachtig procent van het infrarood blokkeert om de binnenkant van de cel koel te houden.

Daarnaast kunnen er planten op het dak groeien door middel van een bak die regenwater opvangt. Dit is niet alleen voor een groene look, maar bepaalt ook de temperatuur en de akoestiek in de cel. Ook zijn er opties voor andere accessoires, zoals afvalbakken van natuurlijke vezels en architectonische details gemaakt van gebruikt glas.

Kosten

De ontwikkeling van de pinautomaat duurde een jaar en kostte iets meer dan $300.000 (ruim €240.000). Wanneer de automaten in grotere aantallen opgeleverd zullen worden, dan zal de prijs twintig tot dertig procent hoger uitvallen dan die van reguliere automaten. Een kleine prijs gezien de milieuvoordelen, volgens de directeur van Edra Equipamentos, Jorge Braescher. “Wij stellen een totaal nieuw concept voor aan de banken, een concept dat zich onderscheidt door het milieu en de mensen te respecteren.”

Wij stellen een totaal nieuw concept voor aan de banken, een concept dat zich onderscheidt door het milieu en de mensen te respecteren.Jorge Braescher, directeur Edra Equipamentos

Bron: Gizmag

Foto: 401 K 2012