04-10-2017 10:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Actiam voegt dierenwelzijn toe aan haar Fundamentele Beleggingsbeginselen. De fonds- vermogensbeheerder spoort bedrijven actief aan om op zoek te gaan naar diervriendelijke alternatieven.

Dat meldt Actiam in een persbericht.

De Fundamentele Beleggingsbeginselen vormen de basis van het beleggingsbeleid van Actiam. De beginselen komen voort uit internationale verdragen, conventies en normen die in de samenleving breed worden gedragen. Dierenwelzijn hoort daar ook bij, vindt de fonds- vermogensbeheerder.

Actiam heeft drie focuspunten opgesteld: veehouderij en visserij, dierproeven en bont en exotisch leer. Door middel van actief aandeelhouderschap, het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en uitsluitingscriteria wil Actiam bedrijven in deze gebieden stimuleren om diervriendelijke alternatieven te gebruiken of deze zelf te ontwikkelen.

Constructieve dialoog

Actiam wil daarbij ook met andere beleggers optrekken: “Zo zijn we momenteel met andere Nederlandse beleggers het gesprek aangegaan met ondernemingen over het gebruik van bont en exotisch leer. Met als doel om serieus op zoek te gaan naar diervriendelijke alternatieven,” zegt Dennis van der Putten, Hoofd Verantwoord Beleggen, in het persbericht.

“Een ander voorbeeld, waarbij we met andere marktpartijen optrekken, is het lopende project waar we supermarkten en voedselbedrijven proberen te overtuigen om dierlijke eiwitten te vervangen voor plantaardige eiwitten.”

Focuspunten

Actiam wil bedrijven in de veehouderij en visserij stimuleren om over te schakelen naar een werkwijze waarbij dierenwelzijn is gewaarborgd. Daarnaast belegt Actiam niet meer in bedrijven die dierproeven doen voor cosmetische en huishoudelijke doeleinden als dit niet wettelijk verplicht is.

Ten slotte verwacht Actiam dat bedrijven die betrokken zijn bij de productie en handel van bont en exotisch leer een omschakeling maken naar niet-dierlijke producten of naar bijproducten van de zuivel- en vleesindustrie.

Lees ook:

 

Bron: Actiam | Afbeelding: Shutterstock.com