09-10-2017 10:26 | Door: Rianne Lachmeijer

Hoe kan een klein bedrag aan publiek geld efficiënt worden ingezet voor de stimulering van grote bedragen van privaat geld in schone energie? Die vraag stond centraal tijdens het vijfde jaarlijkse congres van groene banken.

Dat schrijft nrdc.org.

Tijdens de Climate Week in New York kwamen de groene banken samen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Het doel van deze banken is om met publiek geld private investeringen aan te trekken voor duurzame initiatieven. Meestal gaat het om lokale projecten, bijvoorbeeld de stimulering van zonne-energie in de staat Connecticut.

Een voordeel van een groene bank is dat deze bijvoorbeeld garant staat voor een deel van leningen die aan bedrijven worden verstrekt, waardoor private investeerders minder risico lopen. The Coalition for Green Capital (CGC), onderzoekt in haar rapport hoe het model van groene banken geïmplementeerd kan worden in opkomende markten om klimaatdoelstellingen te halen.

Publieke potjes voor private investeringen

New York startte in 2013 met een groene bank. “We gebruiken publieke potjes voor het aantrekken van private investeringen om een nieuwe, schone energie economie te realiseren. Het initiatief leidt tot een groenere staat en creëert banen,” zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo destijds.

De eerste groene bank is gelanceerd in 2011 in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgden verschillende Noord-Amerikaanse staten. Inmiddels hebben ook Japan en Australië dit soort banken opgericht. In Nederland is er geen groene bank.

Lees ook:

Bron: nrdc.org | Afbeelding: Shutterstock.com