26-10-2017 13:42 | Door: Rianne Lachmeijer

European Chamber of Commerce in Hong Kong pleit voor de opening van een ‘groene bank’ in Hong Kong. Volgens de instantie is dit noodzakelijk voor de stad om haar status te behouden als financieel centrum.

Dat schrijft South China Morning Post.

Tegen 2030 is er een investering van circa $26 bln in klimaatvriendelijke infrastructuur In Azië nodig. Dat zegt de Asia Development Bank. Een groene bank kan op deze ontwikkeling inspelen. Daarom denkt de European Chamber of Commerce in Hong Kong dat Hong Kong met de oprichting van een groene bank een koppositie kan pakken in de opkomende financiële markt in Azië.

Op het continent zijn grote investeringen in energiecentrales, watersystemen en wegen nodig. De Asia Development Bank verwacht dat het gaat om $ 1.7 bln per jaar aan duurzame investeringen. Met behulp van een groene bank wordt privaat geld ingezet voor een lage-CO2-infrastructuur.  

Groene banken

Het doel van een groene bank of greenbank is om met publiek geld private investeringen aan te trekken voor duurzame initiatieven. Momenteel zijn er 13 groene banken wereldwijd.

Een voordeel van een groene bank is dat deze bijvoorbeeld garant staat voor een deel van leningen die aan bedrijven worden verstrekt, waardoor private investeerders minder risico lopen. 

Lees ook:

Bron: South China Morning Post | Afbeelding: Shutterstock.com