09-07-2012 15:10 | Door: Lotte Gerritsen

De Nederlandse papier- en kartonindustrie heeft het project ‘Duurzaam boek’ opgezet, waarbij vier bestsellers op milieubewustere wijze worden herdrukt.

Tijdens het project, dat onder leiding staat van het Informatiecentrum Papier en Karton, wordt het gehele productieproces van vier bestaande boeken onder de loep genomen. Vanaf afgelopen januari zijn er nulmetingen gedaan om te onderzoeken wat de milieubelasting van deze boeken is. Vervolgens zijn richtlijnen en adviezen opgesteld om het productieproces efficiënter en transparanter te maken. De vier verduurzaamde boeken zullen in oktober 2012 gepresenteerd worden. Het uiteindelijke doel van het project is om het energieverbruik van de papier- en kartonketen met vijftig procent te verlagen voor 2020.

Productieproces

Het verduurzamen van het productieproces is echter niet zo eenvoudig. "We hebben gekeken naar grondstoffen, inkt en alle andere zichtbare delen in het boek en hoe we daarop konden besparen", vertelt Erik Timmermans, directeur van het Informatiecentrum Papier en Karton. "Een pocket is minder belastend voor het milieu dan een hardcoverboek, omdat een harde band meer karton en lijm kost. Maar de stevige versie gaat weer langer mee."

Een pocket is minder belastend voor het milieu dan een hardcoverboek, omdat een harde band meer karton en lijm kost. Maar de stevige versie gaat weer langer mee.Erik Timmermans, directeur Informatiecentrum Papier en Karton

Transportketens

Daarnaast moet er behalve een ‘groener’ productieproces ook gekeken worden naar de transportketens die tijdens dit proces gebruikt worden. Zo kan een uitgever wel gebruik maken van papier met het duurzame keurmerk FSC, maar als de papierpulp uit Chili moet komen, is dit alsnog zeer milieubelastend. Timmermans: “Een FSC-certificaat zegt alleen maar iets over hoe een bos wordt beheerd. Het zegt nog niets over de rest van het productieproces."

Advies

Het belangrijkste is om het proces zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden, zegt Timmermans. "Als je het aantal kilometers beperkt, ben je al een eind op weg. We adviseren uitgevers om hun transportketens in beeld te brengen en te kijken welke stappen in het productieproces op dezelfde locatie kunnen worden uitgevoerd.”

Als je het aantal kilometers beperkt, ben je al een eind op weg.Erik Timmermans

Voor groene boekenlezers heeft Timmermans ook een advies, dat eigenlijk haaks staat op de belangen van de papiersector: "Leen het boek bij de bibliotheek of van een vriend. Biebboeken worden gemiddeld door wel 30 mensen geleend, dat is groen en goedkoop tegelijk."

Bron: Trouw

Foto:  Der Point