10-07-2012 08:00 | Door: Lotte Gerritsen

Steeds meer Britten verruilen hun spaarrekening bij de vijf grootste Britse banken voor een rekening bij een kleinere, meer duurzame bank.

Dit blijkt uit data van de campagnegroep ‘Move Your Money UK’, die zich sterk maakt voor duurzaam bankieren. Triodos UK zag de afgelopen week een toename van het aantal klanten van 51 procent, de Charity Bank van 200 procent en de Ecology Bank van maar liefst 266 procent. In 2012 verlieten tot nu toe zo’n 80.000 mensen per maand de grote banken om over te stappen op duurzame initiatieven. Dat zijn een half miljoen Britten in totaal.

Schandalen

Volgens Louis Brooke van Move Your Money heeft men het vertrouwen verloren in de ‘big five’, oftewel Barclays, Lloyds, HSBC, RBS en Santander. Dit komt door schandalen zoals de rentemanipulatie van Barclays en de computercrash bij RBS, waardoor klanten niet bij hun gegevens konden. “Je kunt je vertrouwen verliezen in een bank omdat je vreest dat er te weinig geld in kas is, zoals bij Northern Rock gebeurde, maar dat is niet wat hier aan de hand is", zegt Brooke. "Mensen zien banken niet meer als legitieme instituten.” De Britten die overstappen hopen dat de duurzame banken hun geld op een meer ethische manier zullen beheren.

Politiek

De overstap wordt ook aangemoedigd vanuit de politiek. Ed Balls, schaduwminister van Financiën, pleitte zondag op de BBC voor een meer simpele procedure om de overstap naar een andere bank eenvoudiger te maken. “Terwijl mensen steeds minder tevreden zijn met hun banken, is het nog te ingewikkeld om van bank te wisselen”, zei Balls. “De klanten moeten op de eerste plaats staan. Het is tijd voor actie.”

De klanten moeten op de eerste plaats staan. Het is tijd voor actie.Ed Balls, schaduwminister van Financiën

Spanje

De Engelsen zijn niet de eersten die massaal overstappen op duurzame bankiers. In Spanje kozen veel mensen al eerder voor een overstap nadat reguliere banken in de problemen kwamen.

Bron: The Guardian

Foto: Images Money