16-11-2017 18:05 | Door: Rianne Lachmeijer

Tijdens de Klimaattop in Bonn is een nieuw kennisplatform gelanceerd: Climate Mainstreaming Practices Database. Dit platform geeft financiële instellingen inzicht in de beste manieren om klimaat te integreren in hun organisaties.

Dat schrijft Environmental Finance.

De Climate Mainstreaming Practices Database toont hoe andere financiële instellingen klimaatverandering integreren in hun operatie.

De online tool is gelanceerd tijdens een evenement op de Klimaattop, dat werd georganiseerd door de European Investment Bank (EIB), de Development Bank of Latin America (CAF) en I4CE-Institute for Climate Economics.

Vijf principes

Na de Klimaattop in Parijs richtten 31 financiële instellingen, waaronder HSBC, samen de Climate Action in Financial Institutions group op.

De Climate Action in Financial Institutions Group stelde vijf principes op die de individuele instellingen willen nastreven: committeren aan klimaatstrategieën; klimaatrisico’s managen; klimaatvriendelijke doelstellingen promoten; betere klimaatprestaties behalen en actie ondernemen op het gebied van klimaat.

Transparantie

“De Climate Mainstreaming Practices Database borduurt voort op de vijf principes die we twee jaar geleden tijdens COP21 lanceerden,” zegt Jonathan Taylor, vice-president for climate action bij EIB, in het artikel.

“De database levert een belangrijke bijdrage aan kennisdeling. Daarnaast vergroot deze de transparantie in green finance. Betere informatie is noodzakelijk voor de financiële sector om aan de doelstellingen van de klimaattop in Parijs te voldoen.”

Case studies

Momenteel staan er al vijftig case studies in de Climate Mainstreaming Practices Database. Zo heeft de Franse bank Société Générale de methode gepubliceerd die de bank gebruikt om de impact van mijnbouw op zijn financiën te monitoren. Benoit Leguet, managing director of I4CE, roept andere financiële instellingen op om ook hun praktijkervaringen te delen.

Lees ook:

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Shutterstock.com