26-05-2014 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vijf van de tien grootste verzekeraars van Nederland hebben hun duurzaamheidsbeleid op meerdere onderdelen verbeterd.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een samenwerkingsverband tussen Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en vredeorganisatie PAX. Samen deden zij acht maanden lang onderzoek naar duurzaamheid bij de tien grootste verzekeraars van Nederland. De Verzekeringswijzer concentreert zich op de beleggingen en investeringen van verzekeraars.

Vooruitgang

ASR boekte de meeste vooruitgang, maar ook Achmea, SNS Reaal en Aegon deden het goed. Deze verzekeraars maakten grote stappen op het gebied van mensenrechten, gezondheid en natuur. APG Loyalis boekte flinke vooruitgang op het thema transparantie en verantwoording. Het bedrijf publiceerde als eerste verzekeraar een lijst van alle bedrijven en overheden waarin wordt belegd.

Zowel ASR en Achmea scoorden een negen op het onderdeel mensenrechten, terwijl zij bij een nulmeting in september nog een 3 als beoordeling kregen. Voor het thema belastingen en corruptie ging ASR van een 3 naar en 8. SNS Reaal boekte haar grootste winst bij het beleid voor de landbouwsector: van een 1 naar een 8.

De vijf overige verzekeraars die in de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn opgenomen, Delta Lloyd, ING, Allianz, Generali en Legal & General, brachten het er minder goed vanaf. In de onderzoeksperiode van acht maanden brachten zij geen enkele meetbare verbetering aan in hun investeringsbeleid, of maakten zij die niet publiek kenbaar.

Wake-up call

Aan de hand van de Eerlijke Verzekeringswijzer wil het samenwerkingsverband verzekeraars wijzen op het belang van duurzaamheid. “De lancering van de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft bij een aantal verzekeraars duidelijk als een wake-up call gewerkt. We moedigen de verzekeraars die nu beleidsaanscherpingen hebben doorgevoerd aan om daarmee door te gaan”, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke verzekeringswijzer.

Volgens Bolten valt er dan ook nog genoeg te verbeteren. Zo scoren vrijwel alle verzekeraars slecht op het onderdeel bonussen en laat vooral het klimaatveranderingsbeleid nog te wensen over.

Bron: Eerlijke Verzekeringswijzer | Foto: FutUndBeidl via Flickr