24-11-2017 09:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Tientallen miljarden aan investeringen lopen het risico om te stranden als bedrijven niet voldoende maatregelen nemen tegen ontbossig. Daarvoor waarschuwt CPD in een recent onderzoek.

Environmental Finance schrijft over de conclusies uit het CDP-rapport: From risk to revenue: the investment opportunity in addressing corporate deforestation.

CPD schat dat een bedrag van circa $ 941 mrd geinvesteerd is in bedrijven die ontbossing veroorzaken. Dit bedrag is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Toen stond de teller op $ 906 mrd.

Bossen beschermen

Ontbossing leidt tot circa 15 procent CO2-uitstoot, zegt Morgan Gillespy, director of forests bij CDP, tegen Environmental Finance. Volgens hem is het noodzakelijk om bossen te beschermen om een stabiel klimaat en en stabiele economie te waarborgen.

De Tropical Forest Alliance (TFA) noemt investeren in een ontbossingsvrije sector een beleggingskans. TFA schat dat met deze sector in 2020 circa jaarlijks $ 200 mrd gemoeid is: een verborgen goudmijn, aldus de organisatie.

Koplopers

In het rapport benoemt CDP ook een zestal koplopers: bedrijven die wel actie ondernemen tegen ontbossing. Het gaat om: L’Oreal, Brambles, SCA, Tetra Park, UPM-Kymmene Corporation and Unilever. Unilever doelt erop om in 2020 al haar landbouwproducten vanuit 100 procent duurzame origine te hebben.

Volgens CDP heeft slecht 13 procent van de bedrijven een heldere zero deforistation-strategie geformuleerd. Ook Paul Polman, van Unilever sprak recent zijn zorgen uit: “Bossen kappen en land uitputten om onze productie te vergroten werkt niet langer,” aldus Polman. Hij pleit voor een nieuwe visie.

Lees ook:

 

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Shutterstock.com