28-11-2017 10:19 | Door: Rianne Lachmeijer

Klimaatrisico’s worden steeds vaker meegewogen bij de berekening van kredietwaardigheid van bedrijven, blijkt uit recent onderzoek van S&P Global Ratings.

Dat schrijft Environmental Finance.

Van juli 2015 tot en met augustus 2017 zijn in 717 kredietbeoordelingen milieu- en klimaatrisico’s meegewogen. In 106 van deze gevallen leidde de opname van deze risico’s voor een andere rating. In de vorige studie ging het nog om 299 gevallen, wat leidde tot 56 beoordelingsaanpassingen.

Vooral bedrijven in de olie-industrie en energie- en gassector merken hiervan de gevolgen. Het meewegen van environmental, social and governance (ESG)-criteria levert niet per se negatievere beoordelingen op, maar het aandeel negatieve beoordelingen is wel hoger dan het aantal positieve, zegt Michael Wilkins, managing director of environmental and climate risk research and global infrastructure rating bij S&P Global.

Aandacht voor ESG-factoren

Hij wijst erop dat een ESG-analyse van S&P Global verschilt van die van verzekeringsmaatschappijen of investeerders. “Wij focussen specifiek op risico’s die invloed hebben op kredietwaardigheid,” zegt Wilkins. Volgens hem heeft S&P Global ESG-criteria geïntegreerd in zijn beoordelingen, omdat investeerders steeds vaker ESG-doelstellingen meewegen in hun beleggingsbeslissingen.

Lees ook:

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Shutterstock.com