01-12-2017 16:05 | Door: Rianne Lachmeijer

ABN AMRO komt in aanmerking voor de Investor Award van The Circulars 2018 vanwege haar ambities om de overgang naar circulaire economie te stimuleren. Op 22 januari worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse top van het World Economic Forum in Davos.

ABN AMRO ondersteunt bedrijven die overstappen op een circulair businessmodel met nieuwe financieringsmodellen. De bank heeft in zijn strategie vastgelegd om in 2020 in alle sectoren vanuit minimaal honderd deals € 1 mrd aan circulaire bedrijfsmiddelen te financieren waarmee 1 miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard.

Daarnaast past de bank de dienstverlening aan, zodat de instelling zicht krijgt op circulaire verdienmodellen en de risico's die hierbij komen kijken. Met de ontwikkeling van het circulaire paviljoen Circl in Amsterdam heeft ABN AMRO ook ervaring opgedaan met circulair bouwen en duurzaam vastgoedgebruik. Deze kennis kan de bank inzetten bij het adviseren van klanten.

Nederlandse economie circulair in 2050

"Als Nederland haar ambitie van een volledig circulaire economie in 2050 wil waarmaken, moeten duizenden kleine en grote bedrijven omschakelen naar een nieuw businessmodel,” zegt Sander van Wijk, hoofd sector advisory van ABN AMRO.

“Daarom is het cruciaal nu in beweging te komen en te experimenteren met nieuwe circulaire modellen om relevant te blijven in een economie waarin circulariteit steeds meer de norm wordt."

Andere Nederlandse finalisten

In verschilllende categorieën zijn Nederlandse bedrijven genomineerd. Fairphone is genomineerd in de categorie Small and Medium-sized Enterprises (SME), Circle Economy in publieke sector, ABN AMRO, PGGM en Rabobank in de investeerderscategorie. Instock valt onder de categorie People's choice. 

The Circulars 2018

The Circulars zijn awards, die worden uitgereikt aan individuen, bedrijven, publieke en maatschappelijke organisaties die een bijdrage leveren aan de circulaire economie. The Circulars is een initiatief van het World Economic Forum en het Forum of Young Global Leaders. Accenture Strategy heef ook een bijdrage geleverd.

Bron: ABN AMRO | Afbeelding: Shutterstock.com