01-12-2017 12:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Er is steeds meer bewijs dat het meewegen van ESG-factoren, in het Nederlands milieu, maatschappij en bestuur, bij beleggingsbeslissingen financieel verstandig is. Dat stelt het BMO Global Asset Management’s Governance and Sustainable Investment-team.

In een persbericht presenteert BMO Global Asset Management de visie van het Governance and Sustainable Investment-team. Volgens hen blijkt uit talloze studies dat er een verband is tussen de (bedrijfs)prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur en de financiële en operationele prestaties.

Beleggingskansen

Volgens het team levert ESG ook belegginskansen op. Ten eerste omdat een onderneming met een sterke ESG-prestatie vaak ook goed voor de medewerkers zorgt en het ondernemingsbestuur goed heeft ingericht. Dit soort ondernemingen scoort daardoor doorgaans ook goed op traditionele kwaliteitsindicatoren.

Ten tweede kunnen ondernemingen die oog hebben voor ESG-factoren meeliften met oplossingen voor duurzaamheidsuitdagingen. Dit kan leiden tot extra winstgevendheid in de toekomst. Daarnaast worden de financiële risico’s van klimaatverandering kleiner wanneer ESG-factoren worden meegewogen.

Duurzame fondsen

Volgens het Governance and Sustainable Investment-team van BMO Global Asset Management leert de praktijk dat duurzame fondsen op de lange termijn niet slechter presteren.

Duurzame fondsen (in het Engels: socially responsible investing of SRI) wijken in sommige marktomstandigheden af van de gangbare benchmark, waardoor ze soms als risicovoller worden aangemerkt. Het Governance and Sustainable Investment team wijst erop dat er zelfs aanwijzingen zijn dat deze fondsen juist over superieure risicokenmerken beschikken.

Lees ook:

Bron: BMO Global Asset Management | Afbeelding: Shutterstock.com