05-12-2017 16:00 | Door: Rianne Lachmeijer

Fonds- en vermogensbeheerder Actiam lanceert samen met non-profitorganisatie Ceres Water een toolkit waarmee beleggers de waterrisico’s in hun beleggingsportefeuilles kunnen beheren.

Dat meldt Actiam in een persbericht.

Veertig internationale beleggingsinstellingen, samen goed voor een vermogen van $ 6 bln, hebben de toolkit samen ontwikkeld. De toolkit helpt beleggers de waterrisico’s in hun beleggingsportefeuille te beoordelen en hier passende maatregelen op te treffen.

De toolkit geeft inzicht in materiële waterrisico’s; stelt watergerelateerde prioriteiten op; biedt een aan- en verkoopanalyse; analyseert portefeuilles en beleggingscategorieën op waterrisico en geeft een overzicht van trends die betrekking hebben tot water.

Waterrisico’s zijn urgent

Volgens het World Economic Forum (WEF) is water een groot wereldwijd risico. Het gaat daarbij om zaken als drinkwaterschaarste, maar ook om extreme, watergerelateerde natuurrampen.

“Waterrisico’s worden een steeds belangrijker punt van aandacht voor beleggers bij de samenstelling van hun portefeuille. Deze risico’s zijn acuut en kunnen van het ene op het andere moment leiden tot een volledige waardevernietiging”, zegt Monika Freyman, directeur Investor Engagement on Water bij Ceres.

Ceres Investor Water Hub

De Ceres Investor Water Toolkit is een gezamenlijk product van de werkgroep Ceres Investor Water Hub. Deze hub is vervolgens weer onderdeel van Ceres Investor Network on Climate Risk and Sustainability, waarin meer dan 90 internationale beleggingsinstellingen samen werken.

“Positieve impact creëren”

Actiam is een van deze beleggingsinstellingen. Op Wereldwaterdag 2017 kondigde de Fonds- en vermogensbeheerder aan te streven naar een waterneutrale beleggingsportefeuille in 2030. Door de voortgang te meten en daarover te rapporteren wil Actiam de impact van haar beleggingen op drinkwatervoorziening beheren.

“Positieve impact creëren wereldwijd is alleen mogelijk wanneer dit structureel door beleggers wordt nagestreefd. Met deze toolkit effenen we het pad voor nieuwkomers op dit gebied om waterbewust te zijn en daar naar te handelen”, aldus Kristel Verhoef, Senior Responsible Investment Officer bij Actiam.

Lees ook:

Bron: Actiam| Afbeelding: Shutterstock.com