07-12-2017 08:00 | Door: Rianne Lachmeijer

De non-profitorganisaties Finance Watch en Long Finance initiative slaan de handen ineen voor een ranglijst van ‘green financial centers’, ofwel groene financiële centra. De centra met de grootste positieve impact op duurzaamheid komen bovenaan in de index.

Dat schrijft Environmental Finance.

Voor de nieuwe ranglijst: Global Green Finance Index (GGFI) wordt dezelfde meetmethode gebruikt als voor de Global Financial Centres Index (GFCI). In maart staat de lancering gepland.

Volgens de mensen achter de GFCI is duurzaamheid niet langer een randactiviteit, maar zien financiële centra green finance als een rendabele business die niet alleen bijdraagt aan de maatschappij, maar ook financieel rendement oplevert.

Green finance

Green finance wordt uitgelegd als elk financieel instrument of financiële dienst die een positieve bijdrage levert aan het milieu of de maatschappij op de lange termijn. Het doel van de nieuwe index is om steden te motiveren om nog duurzamer te worden, doordat zij zichzelf kunnen vergelijken met andere steden.

Financiële centra

In financiële centra zoals The City of London komen vraag en aanbod op financieel gebied samen. Daarom zitten financiële centra in een ideale positie om groen kapitaal te promoten. Zij kunnen de transitie versnellen door bepaalde banken, kapitaalmarkten en verzekeraars bij elkaar te brengen.

Lees ook:

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Shutterstock.com