09-06-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Topinvesteerder Warren Buffett had het goed gezien: hernieuwbare energie verandert de energiemarkt. Daar plukt hij nu de vruchten van.

Berkshire Hathaway, de energietak van Buffetts investeringsimperium, gaat de west-Amerikaanse elektriciteitshandel hervormen. Het systeem is verouderd en heeft steeds meer last van fluctuerende energieprijzen door hernieuwbare bronnen. Daarom gaan 38 netbeheerders in zeven staten fuseren om één markt te vormen. Door die samenwerking kunnen zij vraag en aanbod sneller en preciezer op elkaar afstemmen.

Daar profiteert Warren Buffet flink van. Berkshire Hathaway heeft $ 8,7 mrd aan investeringen in hernieuwbare energie. Door een automatische verdeling van stroom optimaliseert de markt, waardoor de twee nutsbedrijven van Buffett vanaf 2017 jaarlijks bijna $ 64 mln besparen.

Urgent

De huidige Amerikaanse energiemarkt werkt met netbeheerders die elk uur handmatig vraag en aanbod op elkaar afstemmen en zo de prijs bepalen. Door het grotere aandeel hernieuwbare energie daalt die prijs op piekuren van productie soms tot onder nul. Energiecentrales draaien als gevolg daarvan op een lager pitje.

Californië is één van de zeven staten waar het net op de schop gaat. Hervormingen in deze staat zijn urgent, omdat het aandeel hernieuwbare energie eind volgend jaar al 25 procent is. Tegen 2020 moet 33 procent van de opgewekte energie duurzaam zijn.

Warren Buffett wordt beschouwd als een van de meest succesvolle investeerders aller tijden. En iemand met een vooruitziende blik. Zijn vermogen wordt geschat op $ 65,6 mrd, wat hem op drie na rijkste man ter wereld maakt.

Bron: Bloomberg | Foto: Jean-Pierre via Flickr