11-06-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier van de vijf professionele beleggers nemen duurzaamheid mee bij beslissingen over hun portfolio. Dat blijkt uit onderzoek van het Resource Institute van adviesbureau PwC.

Voor het onderzoek Sustainability goes mainstream benaderde PwC een brede mix van pensioenfondsen, beleggingsfondsen, hedgefondsen en vermogensbeheerders. De centrale vraag was in hoeverre zij klimaatverandering, grondstoffenschaarste en extreem weer meenemen in hun investeringsstrategie. PwC ziet significant bewijs dat die vragen in toenemende mate spelen en de komende jaren nog belangrijker worden.

Een van de meest spraakmakende voorbeelden is het besluit van de Stanford University om niet langer te investeren in bedrijven die zakendoen met de steenkoolindustrie. De prestigieuze universiteit bouwt de huidige posities af.

Toename

Vier van de vijf institutionele beleggers die aan het onderzoek deelnamen, zeiden dat duurzaamheidsaspecten het afgelopen jaar bij tenminste één besluit waren meegewogen. Voor de komende drie jaar verwacht 85 procent dit vaker te doen.

Uit de studie blijkt ook dat beleggers niet tevreden zijn met de kwaliteit van duurzaamheidsverslagen en de beschikbare bedrijfsinformatie. Zij willen meedoen aan het debat en een directe relatie opbouwen met het bedrijf waarin zij investeren. De transparantie en informatievoorziening schieten overal tekort, behalve in Europa.

Motivatie

De motivaties voor duurzaam beleggen variëren. Een meerderheid oordeelt dat bedrijven die blootstaan de gevolgen van klimaatproblemen, kwetsbaar zijn. Risicovermindering is in die gevallen de belangrijkste reden om te kijken naar duurzaamheid.

Daarnaast zien beleggers wel de voordelen en de grotere waarde van bedrijven die in hun organisatie evenveel aandacht besteden aan duurzaamheid als de financiële gezondheid.

De resultaten komen niet helemaal als een verrassing. In 2009 onderschreven iets meer dan 560 investeerders met een totale waarde van ruim $18000 mrd de Principles for Sustainable Investment van de Verenigde Naties (PRI). In vijf jaar verdubbelde hun aantal ruimschoots tot 1200 die samen goed zijn voor  $34000 mrd.

Bron: PwC | Foto: Jrinaldi97, via Wikipedia