09-01-2018 13:33 | Door: Rianne Lachmeijer

Circulaire bedrijven met innovatieve bedrijfsmodellen hebben vaak moeite om financiering te vinden. Een interdisciplinair consortium komt met oplossingen voor veelvoorkomende hindernissen voor circulaire bedrijven. Deze zijn vastgelegd in een whitepaper.

Financiers en circulaire ondernemers dichter bij elkaar brengen met behulp van praktische handvatten, dat was het doel van het interdisciplinaire consortium bestaat uit Sustainable Finance Lab, ​Circle Economy​, ​Fairphone​, ​PGGM​, ​ING, ABN AMRO​, ​NBA​, ​Allen & Overy, en Circularise.

Lees ook: ‘Circulaire ondernemingen populair in Nederland’

Fairphone als voorbeeld

Om de veelvoorkomende valkuilen voor circulaire bedrijven te concretiseren, heeft het consortium Fairphone als concrete case gebruikt.

In het whitepaper The Circular Phone wordt een blauwdruk gecreëerd voor het bedrijfsmodel van Fairphone. Daarnaast worden templates voor contracten en een kasstroom-tool gepresenteerd. Andere bedrijven die inzetten op product-as-a-service kunnen deze documenten als basiskennis gebruiken om financiers te overtuigen van hun eigen circulaire businessmodel.

Lees ook: Hoe Fairphone zijn smartphones circulair maakt

Risico’s

Financiers kunnen de risico’s van circulaire businessmodellen momenteel lastig inschatten, omdat een proof of concept ontbreekt. Het whitepaper moet daar verandering in brengen. De blauwdruk moet bedrijven helpen om de financiële gevolgen van hun circulaire bedrijfsmodel inzichtelijk te maken, zodat zij investeerders kunnen overtuigen om te financieren.

Lees ook: Hoe een inclusief businessmodel sociaal, ecologisch en financieel rendement oplevert

Het whitepaper, het Circular Service Contract Template en de Guide to the Service Cash Flow Tool zijn te downloaden op de website van Circle Economy.

Bron: Sustainable Finance Lab | Afbeelding: Adobe Stock