13-06-2014 15:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Middelgrote ondernemingen besteden veel aandacht aan duurzaam ondernemen, blijkt uit onderzoek van de internationale adviesorganisatie KPMG.

KPMG ondervroeg hiervoor bijna tweehonderd middelgrote bedrijven in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de onderzochte bedrijven werkt aan verduurzaming. Een kwart stelde een duurzaamheidsplan op om dit doel te verwezenlijken. Vier van de vijf bedrijven gaan ervan uit de komende jaren meer te zullen doen.

Reputatie

In het KPMG-onderzoek kregen de bedrijven algemene vragen voorgelegd over duurzaam ondernemen. Daardoor is niet duidelijk welke concrete maatregelen zij hebben genomen, of welke nog op stapel staan. De opgegeven aanpassingen hadden vooral te maken met de inkoopstrategie en de eigen dienstverlening. Veel bedrijven doen alleen nog zaken met leveranciers die 'zich duurzaam gedragen'. Ook aan de eigen producten en diensten stellen de ondervraagden hogere eisen.

Wel is volgens het adviesbureau duidelijk dat bedrijven een groter concurrentievoordeel verwachten, meer innovatie en een betere reputatie. Ruim 60 procent investeert in duurzaamheid om de eigen reputatie op te krikken. De helft ziet kansen voor innovatie en nog eens 40 procent gaat ervan uit dat het de concurrentiepositie verstevigt.

Grotere rol

Middelgrote bedrijven hebben volgens KPMG meer dan vroeger oog voor externe initiatieven, zoals ISO-certificering en de CO2-prestatieladder. De overgrote meerderheid zegt de inspanningen vast te leggen in een duurzaamheidsverslag, en regelmatig te overleggen met hun stakeholders, zoals klanten en leveranciers.

Ernst Groenteman, partner bij de Nationale Praktijk van KPMG, voorspelt op de website van Duurzaamgeproduceerd dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt voor het bedrijfsleven. “Zo’n 70 procent van de ondervraagden vindt dat groen ondernemen heeft geleid tot een hogere ondernemingswaarde en meer concurrentievoordeel”, zegt Groenteman.

Bron: KPMG | Foto: Line Orstavik via Flickr