17-01-2018 14:05 | Door: Rianne Lachmeijer

Als eerste bank ter wereld klimaatpositief zijn, dat is de nieuwe doelstelling van ASN Bank. De nieuwe doelstelling wordt tegelijkertijd bekend gemaakt met de introductie van de nieuwe directie: Arie Koornneef en Joyce van der Est.

Klimaatpositief

In 2030 moet het gebeuren: dan is ASN Bank klimaatpositief. Dat betekent dat het totaal van alle financieringen en beleggingen van de bank en van de ASN Beleggingsfondsen in 2030 een positief effect op het klimaat hebben.

“Wij hebben als financiële instelling invloed met het geld dat we voor onze 670.000 klanten beheren. Met dat geld stimuleren we bedrijven en projecten die positief bijdragen aan onze planeet. En we zetten het juist niet in voor zaken als tabak, wapens, mijnbouw en fossiele brandstoffen. Daarmee laten we zien dat het anders kan én anders moet”, zegt Koornneef in een persbericht.

“Onze invloed telt mee als het gaat om de veilige grenzen van klimaatverandering. We blijven het voortouw nemen en gaan daarom als eerste bank ter wereld een stap verder dan klimaatneutraal bankieren: wij worden klimaatpositief.”

Klimaatneutraal

Eerder besloot ASN Bank dat in 2030 alle investeringen netto klimaatneutraal moesten zijn. De bank is op de goede weg: inmiddels is deze doelstelling voor meer dan 75 procent behaald. Onderdeel hiervan was de ontwikkeling van een meetmethode om de klimaatimpact te berekenen. Daarnaast heeft ASN Bank het initiatief genomen om tot een universele wijze van klimaatberekening te komen, waarbij verschillende partijen uit de financiële sector zijn aangesloten.

Sinds 1 januari 2018 vormen Koornneef en Van der Est samen de directie van ASN Bank, onderdeel van de Volksbank. Koornneef volgt als directievoorzitter Ewoud Goudswaard. Na ruim vijftien jaar nam Goudswaard in juli 2017 afscheid als algemeen directeur van ASN Bank.

Bron: ASN Bank | Afbeelding: ASN Bank